(1865–1957)
Sibelius placerade Finland på den musikaliska världskartan med sina särpräglade kompositioner – de fångar verkligen atmosfären i hans vackra hemlands folksagor, skogar och sjöar.
Sibelius levde längre än någon annan stor tonsättare. Men vid 60 års ålder ansåg han sig inte ha något mer att säga, och drog sig slutgiltigt tillbaka för resten av livet.
När Jean Sibelius föddes 1865 sökte Finland och dess folk ännu efter sin identitet och oberoende. Landet var en del av ryska kejsardömet, men nästan alla utbildade finländare talade svenska (en följd av att Finland sedan medeltid ända till 1809 hört till Sverige).
Sibelius föddes i en svensktalande familj, och som ung fick han börja lära sig finska. Han studerade piano och violin innan han antogs vid Helsingfors Musikinstitut. Där blev han en hängiven student för institutets upplyste direktör, den finske pionjären och tonsättaren Martin Wegelius.
Efter studierna reste Sibelius till Berlin och Leipzig, och senare till Wien för att bredda sin musikaliska utbildning.
Väl hemma började han, uppmuntrad av tonsättaren och dirigenten Robert Kajanus, att skriva musik som speglade den spirande andan av finsk nationalism: det ambitiösa verket Kullervo för solist, kör och orkester, inspirerat av finsk mytologi; den mäktiga En saga och Karelia-sviten, som var en hyllning till Karelen.
Milstolpar
När Sibelius var 27 år gammal gifte han sig med Aino Järnefelt – syster till en annan pionjär inom finsk musik, Armas Järnefelt – och utnämndes till professor vid Helsingfors Musikinstitut.
Sedan följde två milstolpar i karriären: Sibelius komponerade Finlandia, en hymn till den finska nationens stolthet, och Symfoni nr 1, den första i en rad som gjorde honom känd som en stor symfoniker.
Mellan åren 1893 och 1898 födde Aino tre döttrar, av vilka en dog två år gammal. Mellan åren 1903 och 1911 fick paret ytterligare tre döttrar.
Under de år som ledde fram till 1914 och första världskrigets utbrott komponerade Sibelius många av sina finaste verk, och hans rykte spreds vida bortom det egna landets gränser. Han dirigerade sin musik i många stora städer i Europa och blev även varmt mottagen i Amerika. Första världskriget satte stopp för fortsatta resor.
Politisk kamp
År 1918 rådde inbördeskrig i Finland, och Sibelius riskerade att arresteras och kanske avrättas av ”de röda”. Men lyckligtvis överlevde han och fick vara med om att fira sitt lands länge efterlängtade självständighet.
Sibelius fullbordade sin Symfoni nr 7 1924 när han var nästan 60 år gammal. Därefter skrev han den underbart stämningsfulla Tapiola och fin scenmusik till Shakespeares Stormen.
Sedan skrev han endast några mindre stycken och slutade sedan plötsligt att komponera. Den förväntade Symfoni nr 8 kom aldrig till stånd, kanske på grund av depression och hans dryckesvanor.
Sibelius drog sig helt enkelt tillbaka till sitt hem i Järvenpää, inte långt från Helsingfors. Han överlevde andra världskrigets kaos och kunde glädjas åt de hedersbetygelser och hyllningar som östes över honom. Han dog fridfullt i sitt hem år 1957.
I korthet
1865 Föds den 8 december i Hämeenlinna i Finland. Fadern var läkare.
1874 Börjar 9 år gammal ta pianolektioner och komponera små stycken. Börjar senare spela violin.
1889 Reser till Tyskland, där han träffar landsmannen och tonsättaren Robert Kajanus.
1892 Det symfoniska poemet Kullervo uruppförs; komponerar En saga; gifter sig med Aino Järnefelt; får tjänst vid Helsingfors Musikinstitut.
1897 Tilldelas ett årligen återkommande, statligt tonsättarstipendium.
1899 Symfoni nr 1 uruppförs; komponerar Finlandia.
1901–02 Reser till Prag, där han träffar Dvorák, och till Italien för att arbeta på Symfoni nr 2.
1903 Komponerar Violinkonsert i d-moll.
1904 Köper en egendom i Järvenpää, som får namnet Ainola efter hans fru.
1908 Opereras för en struptumör och slutar tillfälligt att röka och dricka.
1910 Fullbordar Symfoni nr 4; turné i Skandinavien; besöker Berlin, Paris och London.
1914 Besöker USA, tilldelas en hederstitel vid Yale University.
1918–19 Finska inbördeskriget. Undgår nätt och jämnt att arresteras; Finland blir självständigt; Symfoni nr 5 får sin slutliga version.
1924 Komponerar Symfoni nr 7.
1927 Drar sig tillbaka.
1957 Dör 91 år gammal, den 20 september i Järvenpää.
Som musiklärare har jag alltid beundrat Sibelius förmåga att fängsla lyssnaren med sin djupa koppling till det finska landskapet och dess kultur. Hans kompositioner bjuder in till en resa genom Finlands hjärta och själ. Hans inflytande inom den klassiska musikvärlden är odiskutabel, och att undervisa om hans verk är en ära. Det är en påminnelse om musikens kraft att förmedla känslor, historia och identitet.